در میان انواع سوپ ها سوپ جو یکی از سوپ های متداول و سنتی است که تقریبا همه ما این سوپ خوشمزه و مفید را دوست داریم است و نه تنها برای درمان اغلب بیماری ها، به خصوص سرما خوردگی و آنفولانزا و … از این سوپ استفاده می کنیم، بلکه به عنوان پیش غذای اکثر غذاها هم از آن استفاده می شود. طبخ و آماده کردن این سوپ در دیگ سنگی به مقوی شدن این سوپ مفید بسیار کمک می کند. دلیل آن هم این است که ظروف سنگی سرشار از آهن و منیزیم هستند و طبخ غذا در این ظروف موجب جذب این املاح معدنی توسط مواد غذایی شده و آن را بسیار مقوی و در عین حال خوشمزه می کند.
مواد لازم
- جو پوست کنده: 1 لیوان معادل 140 گرم
- بلغور جو: 50 گرم
- سینه مرغ: 250 گرم
- پیاز بزرگ: 1 عدد
- لیمو ترش: 1 عدد
- هویج متوسط: 2 عدد
- روغن مایع: به اندازه کافی
- جعفری و گشنیز و شوید خرد شده: 80 گرم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به اندازه کافی
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه سوپ جو در دیگ سنگی
- جو پوست کنده را از چند ساعت قبل خیس کنید تا به خوبی خیس بخورد و هضم آن راحت تر شود.
- جو خیس خورده و بلغور جو را با چند لیوان آب و مقدار کمی نمک داخل قابلمه سنگی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا جوش بیاید و کاملا پخته و لعاب دار شود. فراموش نکنید که جو را باید در هنگام پخت گاهی هم بزنید تا ته نگیرد (پخت غذا در قابلمه یا همان دیگ سنگی نیاز به آب فراوان ندارد چرا که به آرامی پخته و به آب زیادی نیاز ندارد بنابراین متعادل آب بریزید).
- در ظرف دیگری مرغ را با یک پیاز کوچک و مقداری نمک و زردچوبه بگذارید بپزد و بعد از اینکه پخته شد آن را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.
- پیاز را خلالی کنید و با مقداری روغن تفت دهید تا سرخ و طلایی شود. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را به آن اضافه کرده و بعد به آن سینه مرغ ریش ریش شده و هویج رنده شده یا نگینی شده را اضافه کنید تا کمی تفت بخورد.
- این مواد را به جو در حال پخت اضافه کنید و هم بزنید.
- نیم ساعت مانده به آخر طبخ سوپ، سبزی خرد شده را به سوپ اضافه کنید و اجازه دهید که سبزی هم بپزد و طعم خامی آن از بین برود. در این مرحله دیگر در قابلمه را نگذارید تا رنگ سبزی ها رنگ سبز خوشرنگ بماند و تیره نشود.
- در همین حین، رب گوجه فرنگی را با یک قاشق روغن مقداری تفت بدهید و به سوپ اضافه کنید و اجازه دهید یک ربع دیگر سوپ بپزد تا سوپ کاملا لعاب دار و جا افتاده شود.
- زمانی که سوپ جو جا افتاده بود و قصد خاموش کردن شعله را داشتید، آب لیمو ترش و یا در صورت دسترسی نداشتن به لیموترش، به سوپ یک تا دو قاشق غذاخوری آبلیمو اضافه کرده و بلافاصله شعله را خاموش کنید.